Zelené čaje
JAPONSKO
V Japonsku se již tradičné déle než osm staletí pěstuje pouze zelený čaj. Z toho vychází i široký výběr japonských odrůd. Technologie pěstování je na vysoké úrovni s využitím nejmodernějších vědeckých metod. Široce rozvinutá je i biologická ochrana keřů. U jednotlivých druhů čaje se pojmenování tvoří dvouslabičnými slovy, přičemž slabika „cha“ znamená čaj. Často jsou k těmto názvům připojeny ještě jména plantáží. Většinu japonských čajů se doporučuje pouze spařovat, aby se zachovaly typické chuťové vlastnosti odrůd. K nejvýznamnějším oblastem pěstování čaje patří Šizuoka na jižních svazích posvátné hory Fudži, ostrov Kjúšú a oblast Sajtama položená severně od Tokia.
Látky obsažené v zeleném čaji
Závisí na druhu, stáří, způsobu sklizně čajových lístků a tepelné úpravě vody. Nejideálnější je mezi 60 - 80 stupni.
Kofein
-
povzbuzuje činnost mozku
-
nepůsobí na srdce a oběhový systém tak agresivně jako černý čaj
Vitaminy
-
podporují rovnoměrné energetické zásobování
-
chrání před předrážděním nervových buněk
-
obsahují betakaroten (provitamin A)
-
povzbuzuje činnost mozku
Minerální látky, stopové prvky
-
jsou součástí výživy
-
tělo je potřebuje pro reakce metabolismu
-
napomáhají zubní sklovině (fluor)
-
podporují pevnost kostí (Ca, mangan)
Třísloviny
-
svůj název dostaly podle vlastnosti působit svíravě na sliznici
-
hořčiny způsobují lehce natrpklou chuť zeleného i černého čaje
-
jsou opakem kofeinu
Silice
-
tzv. éterické oleje
-
ovlivňují charakteristické aroma, projevují se chutí a vůní čaje
-
potlačují bakterie
-
nesmí se zalévat vařící vodou
Druhy zelených čajů
Sencha
Nejpopulárnější a nejvíce konzumovaný japonský druh čaje. „Sen“ znamená „snadnou přípravu“ horkou vodou. Lístky jsou většinou sbírány strojově, jedná se o mladé až středně staré výhonky, a pak se co nejrychleji zpracovávají tzn. 20-30 sekund napařují a následně protřepávají pod horkým vzduchem. Poté se nechávají schnout tak dlouho, dokud po několikerém svinování nevypadají jako zelené nudle. Sencha se pěstuje na různých plantážích a bývá sklízena v rozličných časových obdobích. Tím vznikají i její rozdílné kvality. Čaj má světlé, zlatavé zbarvení.
Gyokuro
Název Gyokuro znamená „kapka rosy“. Zpracování je velmi podobné jako u čaje Sencha. Největší rozdíl je v listech, které rostou při nejmenším z 90% ve stínu; proto tedy i označení „čaj vzešlý ze stínu“. Kromě toho se z něj využívají pouze ty nejjemnější a nejměkčí lístky. Tento zvláštní čaj je považován za naprosto nejlepší a spolu s čajem Matcha i za nejdražší odrůdu. Jeho aroma je výrazné a přece není tak „hořké“ jako u jiných druhů. Čajoví znalci zalévají Gyokuro vodou, která přešla varem a poté zchladla na 50 – 60°C. Čaj má zlatavě zelenavou barvu a velmi vysoký obsah kofeinu.
Shincha
„Shin“ znamená nový, časný nebo také jaro. Shincha je ručně sbíraný a ručně tříděný zelený čaj nejlepší kvality. Sklízejí se pouze velice mladé, jemné výhonky a lístky. Tomu odpovídá i ušlechtilé a lahodné aroma tohoto čaje. Kvalitní jarní úroda by se označila podle anglického měřítka jako „First Flush TGFOP“. (First Flush znamená – První rašení na jaře, a TGFOP – tenké, celé lístky s velkým množstvím pupenů.)
Guricha
„Guri“ znamená kulatý, zakulacený, oblý. Při sušení se ručně tříděné výhonky a lístky svinují do kuliček. Tento způsob zpracování je určen jen pro nejjemnější, nejkvalitnější druh čaje Sencha, který se sklízí od jara do léta. Guricha se napařuje o trochu déle než Sencha, tzn. asi 120 sec. (deepsteamed). Chuť je výrazná a aromatická, čaj má povzbuzující účinek.
Yamano-ocha
„Horský čaj“ rostoucí ve výšce 1500 m. n. m. na jižním svahu Fudži. Jeho jméno znamená „pocházející z hory“. Většinou mladé, ručně sbírané lístky se zpracovávají tradičním způsobem a ručně. Aroma je velmi jemné.
Bancha
„Ban“ je výraz pro hrubý, trpký i obyčejný. Sklízejí se pouze starší větší lístky, které se však zpracovávají jako čaj Sencha. Podíl kofeinu je nepatrný, zato se však v tomto čaji vyskytuje značné množství železa a tříslovin. Tento druh je považován „ideální rodinný čaj“. Má jadrné aroma a je možné ho pít i studený.
Kukicha
„Kuki“ jsou stonky nebo řapíky, které se objevují a hned odstraňují při výrobě čaje Sencha nebo Bancha. Čaj Kukicha tvoří z 90% řapíky listů, a proto neobsahuje téměř žádný kofein. Je však bohatý na stopové prvky. Kukicha je považován za zvláštní kvalitu zeleného čaje s výrazným aroma.
Použitá literatura: www.e-cajovna.net, Čaj- Viola von Wachendorf