Zelené čaje

20.05.2012 09:02

JAPONSKO

V Japonsku se již tradičné déle než osm staletí pěstuje pouze zelený čaj. Z toho vychází i široký výběr japonských odrůd. Technologie pěstování je na vysoké úrovni s využitím nejmodernějších vědeckých metod. Široce rozvinutá je i biologická ochrana keřů. U jednotlivých druhů čaje se pojmenování tvoří dvouslabičnými slovy, přičemž slabika „cha“ znamená čaj. Často jsou k těmto názvům připojeny ještě jména plantáží. Většinu japonských čajů se doporučuje pouze spařovat, aby se zachovaly typické chuťové vlastnosti odrůd. K nejvýznamnějším oblastem pěstování čaje patří Šizuoka na jižních svazích posvátné hory Fudži, ostrov Kjúšú a oblast Sajtama položená severně od Tokia.

Látky obsažené v zeleném čaji

Závisí na druhu, stáří, způsobu sklizně čajových lístků a tepelné úpravě vody. Nejideálnější je mezi 60 - 80 stupni.

Kofein

  1. povzbuzuje činnost mozku

  2. nepůsobí na srdce a oběhový systém tak agresivně jako černý čaj

Vitaminy

  1. podporují rovnoměrné energetické zásobování

  2. chrání před předrážděním nervových buněk

  3. obsahují betakaroten (provitamin A)

  4. povzbuzuje činnost mozku

Minerální látky, stopové prvky

  1. jsou součástí výživy

  2. tělo je potřebuje pro reakce metabolismu

  3. napomáhají zubní sklovině (fluor)

  4. podporují pevnost kostí (Ca, mangan)

Třísloviny

  1. svůj název dostaly podle vlastnosti působit svíravě na sliznici

  2. hořčiny způsobují lehce natrpklou chuť zeleného i černého čaje

  3. jsou opakem kofeinu

Silice

  1. tzv. éterické oleje

  2. ovlivňují charakteristické aroma, projevují se chutí a vůní čaje

  3. potlačují bakterie

  4. nesmí se zalévat vařící vodou

Druhy zelených čajů

Sencha
Nejpopulárnější a nejvíce konzumovaný japonský druh čaje. „Sen“ znamená „snadnou přípravu“ horkou vodou. Lístky jsou většinou sbírány strojově, jedná se o mladé až středně staré výhonky, a pak se co nejrychleji zpracovávají tzn. 20-30 sekund napařují a následně protřepávají pod horkým vzduchem. Poté se nechávají schnout tak dlouho, dokud po několikerém svinování nevypadají jako zelené nudle. Sencha se pěstuje na různých plantážích a bývá sklízena v rozličných časových obdobích. Tím vznikají i její rozdílné kvality. Čaj má světlé, zlatavé zbarvení.

Gyokuro
Název Gyokuro znamená „kapka rosy“. Zpracování je velmi podobné jako u čaje Sencha. Největší rozdíl je v listech, které rostou při nejmenším z 90% ve stínu; proto tedy i označení „čaj vzešlý ze stínu“. Kromě toho se z něj využívají pouze ty nejjemnější a nejměkčí lístky. Tento zvláštní čaj je považován za naprosto nejlepší a spolu s čajem Matcha i za nejdražší odrůdu. Jeho aroma je výrazné a přece není tak „hořké“ jako u jiných druhů. Čajoví znalci zalévají Gyokuro vodou, která přešla varem a poté zchladla na 50 – 60°C. Čaj má zlatavě zelenavou barvu a velmi vysoký obsah kofeinu.

Shincha
„Shin“ znamená nový, časný nebo také jaro. Shincha je ručně sbíraný a ručně tříděný zelený čaj nejlepší kvality. Sklízejí se pouze velice mladé, jemné výhonky a lístky. Tomu odpovídá i ušlechtilé a lahodné aroma tohoto čaje. Kvalitní jarní úroda by se označila podle anglického měřítka jako „First Flush TGFOP“. (First Flush znamená – První rašení na jaře, a TGFOP – tenké, celé lístky s velkým množstvím pupenů.)

Guricha
„Guri“ znamená kulatý, zakulacený, oblý. Při sušení se ručně tříděné výhonky a lístky svinují do kuliček. Tento způsob zpracování je určen jen pro nejjemnější, nejkvalitnější druh čaje Sencha, který se sklízí od jara do léta. Guricha se napařuje o trochu déle než Sencha, tzn. asi 120 sec. (deepsteamed). Chuť je výrazná a aromatická, čaj má povzbuzující účinek.

Yamano-ocha
„Horský čaj“ rostoucí ve výšce 1500 m. n. m. na jižním svahu Fudži. Jeho jméno znamená „pocházející z hory“. Většinou mladé, ručně sbírané lístky se zpracovávají tradičním způsobem a ručně. Aroma je velmi jemné.

Bancha
„Ban“ je výraz pro hrubý, trpký i obyčejný. Sklízejí se pouze starší větší lístky, které se však zpracovávají jako čaj Sencha. Podíl kofeinu je nepatrný, zato se však v tomto čaji vyskytuje značné množství železa a tříslovin. Tento druh je považován „ideální rodinný čaj“. Má jadrné aroma a je možné ho pít i studený.

Kukicha
„Kuki“ jsou stonky nebo řapíky, které se objevují a hned odstraňují při výrobě čaje Sencha nebo Bancha. Čaj Kukicha tvoří z 90% řapíky listů, a proto neobsahuje téměř žádný kofein. Je však bohatý na stopové prvky. Kukicha je považován za zvláštní kvalitu zeleného čaje s výrazným aroma.

Použitá literatura: www.e-cajovna.net, Čaj- Viola von Wachendorf