Ujjayi/Udžají dech

24.03.2012 21:54

pomocí tohoto typu dechu můžete svůj dech výrazně regulovat a zjemnit tak, že poteče jako olej. Samotné dýchání udžají je slyšitelné, připomínající zvuk moře. S přibývající praxí se stává pravidelnější, lehce plynoucí a tišší. Zvuk vychází s oblasti krku, ne nosu.

Cílem tohoto dechu je hluboká očista organismu, utišení nervového systému, prodloužení dechu, zklidnění a uvolnění mysli.

Udžají dech je proveden jemným staženým hlasivkové štěrbiny. Toto stažení vytváří hluboký, ševelivý zvuk, který vychází z hrdla (i když dýcháme nosem). Je nutno upozornit, že by dech měl být tak jemný, jak jen je to možné, abychom udrželi jeho přirozenost. Není nutné, aby se celá místnost otřásala při našem udžají. Lidé, kteří jsou zkušenější a praktikují již delší dobu, obvykle dýchají tišeji.

 

Účinky:

-harmonizuje, uklidňuje

-prohlubuje dýchání, zlepšuje tok dechu

-pomáhá při bronchiálním astmatu díky prodlouženému výdechu, a tím otevření dýchacích cest

-zmírňuje aktivitu srdce, nezvyšuje tlak krve

Buďte opatrní:

-při silném napětí v oblasti hrtanu a krku- cvičte jemně a nehlasně!

-při nízkém tlaku

Necvičte:

-při úplném znemožnění dýchání nosem

-při zánětu hrtanu nebo hlasivek

-v těhotenství

Nácvik:

Sedněte si do některého vámi vybraného sedu. Uvolněte obličej, ramena, šíji. Vytáhněte se od podložky po ose páteře až nad vaše temeno. Polkněte. V místě, kde cítíte při polykání pohyb, si představte pomyslný "otvor" ve vašem krku. Nadechujte a vydechujte skrze tento otvor. Váš dech jemně ševelí jako zvuk moře. Jako při každé dechové technice, zapomeňte na urputnost, zklidněte, zvolněte. Veřte, že vše je jen otázkou praxe. I nácvik udžají dechu může být vaší formou relaxace, uvědomte si každý nádech, každý výdech. Pracujte na tom, aby vaše udžají nádechy a výdechy byly více a více jemnější a delší. Postupem času začněte začleňovat udžají během asán, například pozice střechy/pozice psa hledícího dolů/ je ideální.

 

Použitá literatura: Easing Ujjayi Breathing- Tim Miller, Jóga v rytmu života- Václav Krejčík

Zpracovala: Kateřina S.