Trochu anatomie-pánevní dno

12.11.2011 17:08

Pánevní dno je jednou z nejdůležitějších skupin svalstva celého těla.
Toto vícevrstevné seskupení svalů spojuje kostrč se stydkou kostí

zevní vrstva- svírá

střední vrstva- uzavírá

vnitřní vrstva- statika, dynamika

Funkce pánevního dna

uzavírá pánev otevřenou směrem dolů
udržuje vzpřímené postavení celého těla stabilizuje páteř

Čím jsou svaly pánevního dna silnější, tím lépe fungují orgány umístěné v pánvi: děloha, močový měchýř a střeva. Dobře trénované svaly rovněž zvětšují požitek ze sexu. Vědomé napínání a uvolňování svalstva pánevního dna se označuje jako trénink svalů pánevního dna. Pomocí různých cvičení se zlepšuje vnímání svalových vrstev a muskulatura se celkově posiluje. Vědecké výzkumy ukázaly, že se ochablost močového měchýře často může zcela odstranit cíleným tréninkem pánevního dna

Proč jsou tyto svaly důležité?

Ochabnutí svalů pánevního dna je časté u těhotných (zvýšeným tlakem plodu), s přibývajícími léty k němu často dochází u necvičících. Svaly brání poklesu, či dokonce výhřezu dělohy i obtížím s udržením moči. Potíže napravuje cvičení a odstranění dalších nepříznivých faktorů jako je dlouhé sezení, nečinnost, statická námaha, nadváha.Dobře fungující svaly pánevního dna jednak zabraňují uvedeným potížím a navíc umožňují intenzivnější prožití pohlavního styku. Existuje dokonce část jógy - tantra - pomocí níž žena tyto svaly nejen posílí, ale naučí se je i dobře ovládat. Zlepší tak své vnímání a tantra tvrdí, že z hlediska sexuálního souladu partnerské dvojice tak získá "zbraně nejtěžšího kalibru".

Těhotenství a pánevní dno
S postupujícím těhotenstvím roste tlak na pánevní dno. Představte si ho jako houpací síť napnutou v pánevním kruhu, na kterou, jak miminko roste, působí stále větší váha. Aby svalová vlákna, šlachy, vazy a fascie (vazivový obal svalu) odolaly a zachovaly si svou funkci, musí být dostatečně pevné a pružné. Také zvýšení hladiny těhotenských hormonů působí na rozvolnění vazivového aparátu a snižují tonus svalů. Důsledkem je pokles a útlak močového měchýře, časté nutkání na močení. Asi padesát procent těhotných žen se setkává s inkontinencí moče či střevních plynů, protože tlusté střevo má zpomalenou peristaltiku.
Ochablé svaly pánevního dna vedou ke ztrátě stability pánve a posléze celého trupu. Pak přichází bolesti křížokyčelních kloubů, stydké kosti, kostrče, beder, kyčelních kloubů a poruchy ve vzdálenějších místech (hrudní či krční páteř, žebra, bolesti hlavy, pokles nožních kleneb).
Pánevní dno pracuje jako protipól bránice při dýchání. Jeho kvalitní aktivitou se zlepší i dech, který je vlivem těhotenství zkrácený a mělký.

Čekáte, nebo máte miminko?
Zdravé a aktivní pánevní dno je velmi důležité pro příjemný, nekomplikovaný a aktivní průběh těhotenství. Je potřeba tyto nenápadné svaly pravidelně a dostatečně cvičit, nejlépe pod vedením fyzioterapeuta, porodní asistentky, zkušené cvičitelky těhotenského cvičení či jógy pro těhotné.
Dobře vytrénované pánevní dno se podílí na hladším průběhu porodu. Pružná tkáň má větší schopnost se roztáhnout v momentu, kdy dítě prochází porodními cestami, nástřih a riziko pohmoždění a zranění pánevního dna jsou menší. Takové pánevní dno po porodu dobře regeneruje a rychleji se navrací do původního stavu a funkce.
Se cvičením svalů pánevního dna je dobré začít už 24 hodin po porodu. Někdy to ženě ukážou fyzioterapeutky, v mnoha nemocnicích ale tato péče není a je to jen na maminkách, aby včas se cvičením začaly. Tyto jednoduché cviky se mohou naučit ještě v těhotenství.
Máte problém?
Svaly pánevního dna jsou po porodu často oslabeny. Jak se to projevuje? Máte pocit „otevřenosti, povolenosti“ dna pánevního, nemůžete dobře ovládat jeho svaly. Pociťujete tlak, pokles až výhřez orgánů malé pánve (dělohy, přední nebo zadní poševní stěny, krčku močového měchýře, močového měchýře, střeva). Trpíte inkontinencí moče a máte hemeroidy. Trápí vás i bolesti zad, kostrče, v podbřišku. Sexuální styk je bolestivý.

použitá literatura: Pánevní dno- Irene Lang- Reeves