Tělo během těhotenství

13.12.2011 19:03

Již od počátku těhotenství se zvyšuje objem krve (o 40%), srdce bije rychleji, zrychluje se dýchání. Asi od 6 měsíce těhotenství rostoucí plod tlačí bránici směrem nahoru a tím stlačuje dolní část plic. Dýchání se stává mělčím.  Nácvik správného dýchání je důležitou součástí cvičení během těhotenství, stejně jako přípravy na porod. Díky rostoucí děloze dochází k otevírání hrudního koše, to může způsobovat bolesti v žebrech, připomínající pálení nebo tuhnutí. Je také důležité nosit během těhotenství podprsenku přiměřené velikosti.
 
Hormonální změny během těhotenství mají také vliv na krevní oběh, může docházet k oběhovým potížím, jako jsou otoky, křečové žíly na nohou a zevních rodidlech, hemoroidy. Z důvodů prevence vzniku či zhoršování křečových žil se vyhýbejte dlouhému, nehybnému stání a sezení se zkříženýma nohama. Podpůrné jsou též masáže nohou a paží, prováděné od koncových částí směrem k srdci.
 
Během těhotenství a porodu dochází k oslabení svalů pánevního dna. Následkem potom mohou být úniky moči, střevních plynů, pokles orgánů či snížení sexuálního uspokojení. Asi 50% žen trápí během těhotenství úniky moči a střevních plynů, většinou se jedná o dočasný stav. Pro zmírnění těchto potíží během těhotenství a pro prevenci jejich přetrvávání i v době po porodu (asi 10% žen) je třeba provádět cvičení na posílení svalů pánevního dna, cvičení na prevenci zácpy (břišní dýchání). Z důvodu zbytečného přetěžování svalů pánevního dna vyhýbejte se běhání, skákání, nošení těžkých břemen a dlouhému stání.

Břišní svaly slouží jako opora břišní oblasti, udržují svým napětím vnitřní orgány ve správné poloze. Jsou také součástí opěrného systému páteře a pomáhají ji stabilizovat. Břišní svaly jsou během těhotenství postupně rostoucím bříškem natahovány a tím dochází k jejich oslabení. Těžiště těla se posouvá dopředu a zvyšuje se tak prohnutí v dolní části zad (lordóza). Bolestmi zad trpí 49% žen. Pro prevenci je důležité zejména osvojit si a udržovat správné držení těla.

Relaxin - těhotenský hormon, uvolňuje vazy, takže klouby jsou pohyblivější. Nejvýrazněji se tyto změny projeví na pánvi. Průměr pánve se zvětšuje, aby byl při porodu usnadněn průchod dítěte. Následkem větší volnosti pánevních spojení jsou bolesti ve stydké oblasti, bolesti třísel a bolesti v hýždích a v sedacím nervu. Snažte se vyhýbat polohám, kdy je váha těla soustředěná jen na jedné straně (chůze ve svahu, stoj na jedné noze). Při stoji neprohýbejte záda.

Zvětšující se objem prsů a jejich vzrůstající váha způsobuje zvýšené nároky na svaly v oblasti hrudní páteře. Je proto také třeba věnovat pozornost této oblasti, uvolnit přetížené svaly zad a posilovat svaly, které fixují správné postavení lopatky.

Použitá literatura: Záda bez bolesti- Stella Weller, Jóga cvičení pro těhotné- Rosalind Widdowson, www.porodnice.cz