Strava a těhotenství

13.12.2011 19:06

U těhotných žen jsou nejen vyšší nároky na stravu bohatou na vitamíny, minerály a ostatní živiny, ale často se objevují i různé zažívací potíže, jako je nadýmání, zácpa, pálení žáhy
Celkovou zvýšenou potřebu vitamínů, minerálů a všech potřebných živin by měla v těhotenství zajišťovat dobře vyvážená strava. Bohužel tomu tak ve většině případů není. Aby tedy nedocházelo k deficitu těchto látek a plod se mohl zdárně vyvíjet, jsou na trhu k dostání vyvážené doplňky stravy, které jsou přímo určené pro těhotné ženy, ale i ženy, jež těhotenství teprve plánují.
Zácpa
Zácpa je v těhotenství nejen nepříjemná, ale může být i velmi nebezpečná, protože střeva následně dráždí dělohu. Těhotné ženy by tedy měly vzhledem k možným trávicím problémům jíst vícekrát denně. Neznamená to, že by se měly přejídat, ale denní přísun potravin je třeba rozdělit do několika menších porcí.  Pro správnou funkci střev je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny. Některým těhotným ženám však způsobuje nadměrné množství vlákniny nadýmání. Zvláště těm, jež na dostatečnou konzumaci vlákniny nebyly zvyklé. Vláknina se v těchto případech zařazuje do jídelníčku jen pozvolna. Čerstvé pečivo a luštěniny je dobré omezit (nejméně nadýmavá je červená čočka), vhodná je zelenina (pozor však na cibuli, košťáloviny a podobně) a ovoce.
Neméně důležité je konzumovat co nejvíce kvalitních čerstvých potravin a jídlo si raději připravovat doma, čímž se lze vyhnout většině aditiv. Jedná se o některé druhy konzervantů (dusitany v uzeninách a konzervách), většinu umělých barviv, sladidla a zvýrazňovače chuti (glutamát sodný), který je v mnoha kořenících směsích, polévkách z pytlíku a apod. I když se oficiálně uvádí, že povolená aditiva v potravinách (tzv. éčka) jsou neškodná, je vhodnější konzumovat potraviny, které mají těchto přídavných látek co nejméně.
Pitný režim
Dodržování správného pitného režimu je v době těhotenství ještě důležitější, než za normálních okolností.

Z důvodu možné nákazy je třeba se v těhotenství vyhýbat těmto potravinám:
zrajícím a plísňovým sýrům (niva, syrečky, hermelín, atd.) majonézám, tatarkám a výrobkům, které tyto potraviny obsahují
volně prodejným grilovaným kuřatům a obloženým bagetám

Hrozí zde nákaza nejen salmonelózou, ale i velmi nebezpečnou listeriózou, což zpravidla bohužel končí potratem či samovolným porodem mrtvého dítěte.

V době těhotenství se nedoporučuje konzumovat mnoho mléčných výrobků, či potravinových doplňků s obsahem vápníku bez současného doplňování hořčíku. Mohlo by docházet ke zvýšenému vyplavování hořčíku z těla, přičemž je ve zvýšené míře zadržována voda v těle, vznikají otoky.

BMI
Optimální váhové přírůstky během těhotenství

V současné době se používá hodnocení hmotnosti ve vztahu k výšce podle hodnoty Body Mass Indexu. Jeho velikost souvisí s množstvím tělesného tuku.
BMI = Hmotnost
              Výška 2

tělesná hmotnost před graviditou        těhotenský přírůstek v kg
nízká (BMI pod 19,8)                                                 12,5-18,0
průměrná (BMI 19,9-26,0)                                         11,5-16,0
vysoká (BMI 26,1-29,0)                                               7,0-11,5
obezita (BMI nad 29,0)                                                6,0-  7,0


Nebezpečný je i větší úbytek hmotnosti v těhotenství – mohlo by tím dojít k ohrožení vývoje či dokonce života dítěte. Rozhodně jsou v tomto období nevhodné redukční diety.