Puerh

14.02.2012 12:40

 

Puerh

 

Pu-er, pu-erh, pchu-er jsou zpravidla označení pro čínský čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan, zpracovává se užitím dodatečné oxidace černého čaje. Občas se také může jednat o název způsobu zpracování čajových lístků dodatečnou oxidací. Například čaj typu puerh ze zeleného čaje. Puerh je i název jednoho druhu čajového keře, který se mimo jiné vyznačuje dlouhými listy. Puerh se též jmenuje okresní město v provincii Jün-nan, kde se zpracovává čaj, a podle které je pravděpodobně čaj pojmenován.

 

Účinky Puerhu jsou často přeceňovány, lze se setkat s názorem, že lze puerhem léčit vše od bolesti žaludku a nadváhy až po rakovinu (na druhou stranu je čaj obecně předmětem několika studií v souvislosti s prevencí proti rakovině). V čaji byla objevena přírodní antibiotika, takže při pití ve větším množství může mít lepší účinky na průběh chorob než běžný čaj. Byly také prokázány určité léčebné účinky na trávení.

 

Puerh se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu lehce připomínající barvu černé kávy.

 

Chuť Puerhu je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.

 

Vůně Puerhu je zemitá, občas mírně nasládlá.

 

Použitá literatura:Wikipedia.org