Porod a dýchání

13.12.2011 18:53

Způsob dýchání je důležitý pro správný průběh porodu. Ovlivňuje spolupráci rodičky při porodu, ale především je rozhodující pro zásobení kyslíkem nejen matky, ale především rodícího se dítěte. Dále také dýchání ovlivňuje vnímání bolesti. Změny dýchání dokážou částečně tlumit bolest, především zprostředkovaně tím, že je pacientka uvolněnější a porod probíhá jednodušeji.

První doba porodní
První době porodní se také říká otevírací doba. Začíná s prvními pravidelnými kontrakcemi, které způsobí rozevření a zánik děložního hrdla. Zánikem hrdla dělohy vzniká děložní branka, ta se postupně rozvinuje. Končí tím, že branka dělohy již není hmatná. Říkáme, že "branka je zašlá", porodní cesty jsou úplně otevřeny, tj. asi na 10-11 cm. Konec první doby a začátek druhé doby porodní se ohlašuje pocitem nutkání na tlačení, jako by se vám chtělo na stolici, to je ale tlak hlavičky. Porodní asistentka vás vyšetří, aby zjistila, jsou-li porodní cesty už zcela otevřeny.
Druhá doba porodní
Druhá doba porodní nebo taky vypuzovací doba je období od úplného otevření porodních cest, tzv, zašlé branky, do porodu dítěte. Trvá nejčastěji 5-30 minut, neměla by trvat víc než 60 minut. V okamžiku, kdy se novorozenec narodil, končí druhá doba porodní a nastává třetí doba.
Třetí doba porodní - porod placenty
Miminko už je na světě, pupečník byl zasvorkován a přestřižen. Nyní vám ční z pochvy a porodní asistentka čeká, až se odloučí placenta. Obvykle se placenta odloučí během 5 až 30 minut. Při odlučování placenty dochází ke krvácení, krevní ztráta činí obvykle 100-350ml.
Rychlému odloučení placenty můžete pomoci i tak, že hned po porodu přiložíte miminko k prsu. Drážděním bradavek se v těle vylučuje Oxytocin, který vyvolává stažení dělohy.

Hluboké rovnoměrné dýchání (vhodné během stahů zejména na začátku porodu a nevyhnutelné mezi stahy) – je to vlastně jógové dýchání, při kterém je nádech nosem hluboký a uklidňující, vydechuje se ústy. Rytmus tohoto dýchání je pomalejší než během běžných denních aktivit. Vaše tělo takto přirozeně dýchá těsně před usnutím – vzduch nenaplňuje jen hrudní koš (jak se nám často stává, když jsme trochu vystresovaní či prožíváme situaci, která v nás vyvolává úzkost), ale i celé břicho, jako by žena chtěla proud nadechnutého vzduchu poslat k dítěti.
Dýchání při nutkání tlačit
Často při prvním stadiu porodních bolestí pocítí žena silné nutkání tlačit. Dokud není krček zcela otevřený, je třeba těch několik finálních stahů předýchat, aby krček neopuchl. Není to pro ženu lehké, neboť nutkání je intuitivní a intenzívní. Mělkým a krátkým dýcháním
se jí podaří tuto krátkou fázi přečkat lépe. Představte si teď dort plný svíček – dýchejte tak, jako byste chtěla sfouknout jednu svíčku po druhé.
Dýchání při tlačení
Když už chce rodička tlačit (nutkání několikrát během jednoho stahu), měl by jí partner připomenout, aby se zhluboka nadechla, na chvíli zadržela dech a s výdechem zatlačila. Současný trend při tlačení už není zadržet dech na 10 či víc vteřin – neprospívá to ani mamince, ani děťátku. Žena, která napíná krční svaly, je ve tváři výrazně červená, má krví podlité oči, a když zadržuje dech na víc než 6 sekund, netlačí fyziologicky. Snižuje placentární perfúzi a přísun kyslíku k děťátku a zbytečně se vyčerpává.
Žena by měla při tlačení využívat horní břišní svaly, uvolnit svaly pánevního dna a tlačit dolů a nahoru, ne ke konečníku – jde o stejné svaly, jako když se chcete rychle vymočit.

Použitá literatura: www.pripravakporodu.cz, www.emimino.cz, www.mamaaja.cz