Pickles- recepty

23.02.2012 11:52

Pickles je vlastně kvašená zelenina. Má již tisíciletou tradici. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky.

 

Léčebné účinky a vlastnosti

- podporují chuť k jídlu

- vytváří zdravou střevní mikroflóru

- zdroj minerálů

- napomáhají trávení

- posiluje krev imunitu

 

ZÁKLADNÍ RECEPT NA PICKLES

Potřebujeme:
1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - mrkev, zelí, cibuli, křen, kedluby, červenou řepu,
ředkve
17 g mořské soli
kmín
skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení
Postup: Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme na jemno, mrkev, ředkve.. nastrouháme na hrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či minerálkovou sklenicí s vodou. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme buďto v ledničce nebo ve sklepě. Nevadí když si ji ponecháme v té jedné nádobě. Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo dolijeme čistou vodou.

 

PICKLES Z ČERVENÉ ŘEPY S CIBULÍ A KŘENEM
Potřebujeme:
1 cibuli
5 větších hlaviček červené řepy
kousek křenu
mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Postup: Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.


PICKLES Z BÍLÉ ŘEDKVE A ŘASY KOMBU
Potřebujeme:
1 velkou bílou ředkev
proužek řasy Kombu asi 15 cm velkou (běžně ke koupi v prodejnách zdravé výživy)
6 tenkých plátků čerstvého zázvorového kořene
2 díly čisté vody
1 díl sójové omáčky Shoyu (nikdy nepoužívejte levné sójové omáčky, jsou vemi nezdravé, plné chemie)

Postup: Vodu smícháme se sójovou omáčkou a nalijeme do čistě umyté sklenice, do níž jsme navrstvili řasu Kombu nastříhanou na proužky, plátky zázvoru a plátky bílé ředkve. Směs musí být ponořená. Necháme kvasit 3 dny při pokojové teplotě, po této době je směs již připravena ke konzumaci. Zbylé pickles dáme ve sklenici se šroubovacím víčkem do sklepa či lednice.

Použitá literatura: prodámy.cz