Kůže, jazyk, nos a detoxikace

09.02.2012 09:49

 

Očista těla

 

Peeling je proces, kdy mrtvé kožní buňky, které se hromadí v nejsvrchnější vrstvě pokožky ( stratum corneum ), se odloupnou, či jsou odstraněny, tak aby nové buňky se mohly dostat napovrch a růst.

Metoda peelingu je už známa pro tisíce let a byla hlavně praktikována Egypťany a starými asijskými kulturami. Mezi nejběžnější peelingové složky patří mořské řasy, drcené jádra broskví a jiného ovoce, skořápky ořechů, soli z Mrtvého moře atd.

Jak provádět peeling těla:


• Tělový peeling můžete provádět častěji než peeling obličejový. Samozřejmě i u této procedury dbejte na typ pleti.
• Tělový peeling bývá drsnější než peeling obličejový, proto jej nikdy nepoužívejte na obličej!
• Použití peeling by mělo být zahájeno omytím těla sprchovým gelem nebo mýdlem.
• Poté na mokré tělo naneste peeling a důkladně celé tělo promasírujte. Vyhněte se citlivým oblastem (prsa, genitálie) a naopak důraz by měl být    kladen na drsné, suché části (lokty, kolena, paty) a na oblasti, kde vzniká celulitida (stehna, boky, zadeček).
• Peeling provádějte jak dlouho, jak Vám bude příjemný. Po ukončení důkladně omyjte celé tělo, již bez použití mýdla.
• Použijete-li peeling s obsahem přírodního oleje nebo povzbuzující peeling, není třeba dále pokožku těla ošetřovat, protože bude příjemně promaštěná přírodním olejem, který tyto peelingy obsahují. Použijete-li pěnový tělový peeling, ošetřete pokožku celého těla tělovým mlékem nebo tělovým máslem.

Nosní sprcha

Nosní sprcha je rituální staroindická metoda čištění nosu, k níž se vztahují i různé legendy. Dříve se používala výhradně čistá pramenitá voda (což dle soudobých poznatků není ideální), která se nasávala do jedné nosní dírky z dlaně. Pozdější inovace přinesla speciální nádobku „lota“, ze které se voda aplikovala do jednoho nosního vchodu, aby druhým volně vytekla ven. Lota se používá v Indii i u nás dodnes.

Co budete potřebovat?

Chcete být styloví a celou proceduru pojmout opravdu se vší vážností? Pak si pořiďte pravou lotu. Lze ji koupit například přes internet. V případě, že metodu chcete nějakou dobu zkoušet s minimálními náklady, postačí vám obyčejná malá dětská konvička s obsahem zhruba 0,5 l a sůl. Hrany nalévací trubičky musejí být oblé a dobře těsnit k nosní dírce.

7 kroků k džala nétí

1. Ničeho se nebojte, celá procedura nosní sprchy je nebolestivá a dá se říct, že není ani nepříjemná.

2. Nádobu naplňte 0,5 l čisté vlažné vody a nechte z ní zhruba 5 minut vyprchat chlór. Přidejte kávovou lžičku mořské soli a dobře ji rozpusťte.

3. Stoupněte si nad umyvadlo, lehce nakloňte hlavu na stranu, přiložte k jednomu nosnímu vchodu nádobku a slanou vodu pomalu lijte dovnitř. Náklon umožní vodě opačnou nosní dírkou volně vytékat. Během procedury dýchejte otevřenými ústy, vodu nepolykejte!

4. V průběhu výplachu se snažte soustředit se na to, co děláte: kudy voda protéká a co nečistého z vašeho těla odnáší.

5. Jakmile je polovina obsahu nádoby vypotřebovaná, narovnejte se a pomalu vydechněte nosem. Proces opakujte s druhou nosní dírkou. Po ukončení džala nétí se nenásilně vysmrkejte.

6. Nosní sprcha se nejčastěji provádí jako součást ranní hygieny, a to pravidelně každý den. V případě potíží ji oceníte též navečer před spaním.

7. Mnoho lidí proceduru praktikuje vždy od podzimu do jara.

Kontraindikace

Nosní sprchu není vhodné provozovat po komplikovaných zánětech středního ucha a při zánětech dutin. Jestliže trpíte na opakovaná onemocnění uší, dutin, nosu a nosohltanu, konzultujte výplachy s lékařem.

 

Čištění jazyka

 

Ke správné ústní hygieně nestačí pouze pravidelné čištění zubů. Nejen na zubní sklovině, ale také na povrchu jazyka se totiž průběžně usazuje velké množství nejrůznějších bakterií z potravin, které se množí a dostávají se tak do našeho těla. Plak na povrchu jazyka a tím zvýšená koncentrace mikroorganismů působí nepříznivě jak na zdraví našich zubů a dásní, tak i na svěží dech. Jogíni používali dřevěnou škrabku se zaoblenou hranou, jenž vyčistí celý povrch jazyka. Byli přesvědčeni, že se při pravidelném používání čištění nejen zlepší a zjemní chuť, ale především se celkově upevní zdraví. K čištění jazyka bychom měli používat speciálně přizpůsobené pomůcky. Existují nejrůznější škrabky i speciální kartáčky určené pro čistění jazyka, které velmi účinně odstraňují plak a bakterie z povrchu jazyka. Výjimečně lze použít i kartáček na zuby.

 

Důležité je, aby při čištění jazyka používané pomůcky nedráždily a nevyvolávaly dávicí efekt.

Jazyk bychom měli čistit pravidelně jednou až dvakrát denně po dobu přibližně 2 - 3 minut. Abychom efektivně odstranili nepříjemné bakterie, je nezbytné čistit jazyk směrem zezadu dopředu.

 

Zpracovala: Kateřina S.