JÓGA V RYTMU JARA

05.03.2013 08:14

Biologické jaro začíná už v půlce února. Je to tedy výborné období i pro očistu našeho trávení. Nejvíce ohroženým orgánem je v březnu žlučník a v dubnu játra.

 

Máte v pořádku žlučník?

Potíže se žlučníkem se nejčastěji projevují tlakem v břiše po jídle, říháním, tlakem pod hrudní kostí. Bolesti se mohou projevit i formou tenisového lokte a bolestmi kyčlí. Na emociální úrovni nás pak potkávají záchvaty hněvu, jsme podráždění, bez nálady.

A jak jsou na tom játra?

Pokud máme vyčerpaná játra, bude to vidět na špatném stavu pokožky, budeme mít potíže se zažíváním, s pálením žáhy a se záněty. V emociální rovině nás pak bude sžírat vnitřní hněv.

Co jíst?

Žlučníku i játrům udělá dobře sklenice teplé vody s čerstvou citronovou šťávou vypitá po ránu. Stejně tak jablka, jablečná šťáva či mošt. Jako po celý rok, tak i na jaře jíme sezónní, čerstvou stravu z podnebí našeho pásma, vařené obiloviny a trochu luštěnin. Po zimě je potřeba doplnit čerstvé vitamíny, abychom nebyli unavení a nepodléhali chřipkám a rýmám. K tepelně upravenému jídlu, které stále slouží jako základ stravy, přidáváme co nejvíce zelených natí. Kromě vitamínů obsahují také velmi cenné enzymy. Patří mezi ně pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, ptačinec, popenec, česnek medvědí, polníček, listy kopřiv. Samozřejmě také první jarní zelenina – ředkvičky a saláty.

Co nejíst?

Na jaře omezíme tuky, smažené a grilované pochutiny, příliš slaná a kořeněná jídla, abychom nezatěžovali játra. Takéméně pečeme a více vaříme ve vodě, dusíme a napařujeme. Alespoň na 14 dní vysadíme všechny živočišné produkty(maso, mléčné výrobky). Strava je odlehčená a jíme menší porce.

Co pít?

K pití je i na jaře nejlepší neperlivá, neslazená voda. Ideálně teplá nebo alespoň „odražená“. Pokud se chceme pročistit, pijeme na jaře bylinné čaje. Udělají nám dobře všechny pročišťovací a močopudné. Lékem a prevencí na potíže žlučníku a podporu funkce jater jsou bylinné čaje, které obsahují hořčiny a byliny močopudné. Vyzkoušet můžete heřmánek, mátu peprnou, čekanku, pampelišku, pelyněk, truskavec, kopřivu, zemědým, přesličku, vřes, černý bez, řepík, šípek, popenec nebo měsíček lékařský. Bylinné čaje se nesmí pít při akutním záchvatu žlučníku! A pijí se jen omezenou dobu, obvykle dva až tři týdny, nikoli trvale.

Doplňky stravy

Skladbu žluči pozměňuje a rozpouštění kamenů podporuje ostropestřec mariánský.

Jóga

Úklonové, předklonové a rotační pozice.

Pranajáma

Pro očistu a vyrovnání energií v těle zařaďte Nádí šódhanu.

 

 

Zpracovala: Kateřina S., zdroj: www.jimejinak.cz