Jóga a žena

19.04.2012 10:54

Menstruace je normální, ale zároveň je to období, kdy je třeba si dopřát dostatek klidu a odpočinku. Neznamená to, že by se v době menstruace měla praxe úplně vynechávat, jen je třeba ji změnám v těle přizpůsobit. Jako vždy platí, že je třeba poslouchat svoje tělo, řídit se svými pocity, protože vše je velmi individuální. Obecně ale platí několik málo zásad, kterých by se právě menstruující žena měla držet.

 

-Více meditujte a relaxujte.

-Zaměřte se na plný jógový dech,dech pomáhá odstraňovat bolesti spojené s menstruací. Je možné cvičit také nádí šódhanu a další dechové techniky. Vyvarujte se ale prudkému dýchání spojeného s břichem jako je kapalabáthí nebo bhastrika.

-Necvičte mnoho dynamických sestav. V prvních dnech, kdy je krvácení nejsilnější, není dobré cvičit mnoho kol pozdravu slunce.

-Vyvarujte se obrácených pozic. Veškeré obrácené pozice jsou poměrně náročné a nejsou v tomto období vhodné, příliš překrvují dělohu. V tomto období je dominantní apána, energie směřující z těla ven. Měli bychom to respektovat a nenarušovat tento tok obrácenými pozicemi. Většina žena sama cítí, že v těchto dnech jim nejsou obrácené pozice příliš příjemné. Pokud je přecijen chcete cvičit, rozhodně nedělejte dlouhé výdrže.

-V době menstruace bychom neměli přepínat břicho, proto se příliš se nedoporučují ani výrazné zkruty a záklony. I tyto pozice patří k náročnějším a my bychom se měli naopak spíše uvolňovat. Torzní pozice mají efekt ždímaného ručníku, což v tomto období není příliš žádoucí účinek.

-Zaměřte se hlavně na předklonové pozice, dejte ale prostor svému břichu, příliš ho nestlačujte.

Bolest během menstruace

Bolest způsobují křečovité stahy svalstva dělohy. Příčiny mohou být různé: hormonální nerovnováha, špatné prokrvení pánevní oblasti nebo odchylky v anatomické stavbě, nedostatek minerálů, např. Hořčíku.

Jak ovlivnit bolestivost menstruace?

Strava:

- Už deset dní před menstruací výrazně omezte konzumaci masa a mléčných výrobků. Vegetariánky a makrobiotičky uvádějí, že s přechodem na rostlinnou stravu se obtíže kolem menstruace zmírnily či vymizely. Ryby však jíst můžete.

- Omezte kávu a kofein vůbec. Hlídejte si pitný režim, ale zbytečně se „nepřepíjejte". Spíš si denně zajistěte misku polévky.

- Pokud máte před menstruací chuť na sladké, je to normální. Uspokojte však tuto chuť dezerty z obilovin, např. z rýže či jáhel,doma pečeným zákuskem, v nejhorším medem, v žádném případě však koupenými rafinovanými sladkostmi z bílé mouky a bílého cukru nebo čokoládou.

Životní styl:

- Nekuřte.

- Zařaďte pravidelný pohyb, aby si tělo postupně zvykalo na zátěž a krátkodobou nepohodu. Několik dní před menstruací však vyřaďte silové aktivity a nepodávejte nadměrné výkony, na které tělo není zvyklé. Zvolte jen krátké aerobní zahřátí a následné protažení.

- Existují speciální cviky, např. cvičení podle L. Mojžíšové. Pro začátek však postačí jakékoli cvičení, které rozpohybuje svaly a udrží v dobrém stavu páteř.

- Pomalu, postupně se začněte otužovat, vyhněte se však prochladnutí, zvláště několik dní před menstruací.

Během menstruace:

- Pomáhá prohřát spodní oblast břicha či kříž obkladem ze soli. Sůl nahřejte ve starším rendlíku na kamnech, vsypte do bavlněného sáčku a ještě popř. obalte ručníkem, přikládejte.

- Zkuste automasáže: Promačkávejte vnitřní stranu dolních končetin. Stlačte dlouze bod čtyřmi prsty nad vnitřním kotníkem. Často bývá bolestivý. (Pozor, nemačkat v těhotenství!)

- Vhodné bylinné čaje: kontryhel, maliník, řebříček a směsi, které tyto byliny obsahují.

 

 

Období přechodu

 

Přechod (klimaktérium) probíhá individuálně mezi 45.-55. rokem života (někdy je začátek i před 40. rokem).Trvá od několika měsíců do několika let. Dochází k určitým změnám v organismu ženy. Podstatou změn je slábnoucí činnost vaječníků a snížená produkce pohlavních ženských hormonů. Ve vaječnících postupně přestávají vyzrávat vajíčka, menstruační krvácení se stává nepravidelným, až zcela ustane (menopauza). Mění se tvar dělohy. Pokles hladiny ženských pohlavních hormonů se projevuje i na činnosti žláz s vnitřní sekrecí jako štítné žlázy, nadledvinek a také na nervovém systému.

V důsledku hormonální nerovnováhy a vlivem poruch vegetativního nervového systému si ženy často stěžují na návaly horka, silné pocení, bušení srdce, trávicí obtíže, poruch spánku, bolesti hlavy.
Další obtíže mohou mít psychický ráz: deprese, podrážděnost, časté střídání nálad, nepřiměřené reakce.
Zároveň se v tomto období častěji projevují či začínají projevovat některé choroby např. některé formy revmatismu (revmatoidní artritida), osteoporóza aj.
Průvodní jevy přechodu jsou individuální. Velkou roli hrají dědičné sklony a vnější faktory. Většina žen snáší klimaktérium lehce a je bez velkých obtíži (asi 80 %).

Vhodná jógová praxe:

-cílené procvičování těla - zaměřené na obtíže tohoto období

-dechová cvičení - pomáhají upravit a zkvalitnit dech, slouží jako příprava na pránájámu

-dostatečná relaxace - snižuje napětí v celém těle (po fyzické i psychické stránce) a tím významnou měrou připívá k odstranění psychických obtíží

Cílené procvičování těla:

-cvičení zaměřená na páteř, zvětšení rozsahu pohybu v kloubech, procvičení oblasti pánve a zejména posílení ochabujících svalů pánevního dna

-využití ásan s výdrží

 

Použitá literatura: Jóga v životě ženy po čtyřícítce-Růžena Moravcová, joga-online.cz