Jak se vrátit do kondice po porodu

13.12.2011 19:26

Inkontinence, bolesti zad a kloubů, to jsou potíže mnohých žen, které začaly se sportem příliš brzy po porodu. Přitom je cvičení, s nímž mohou začít třeba hned druhý den po porodu. Těhotenství dá tělu zabrat – trpí jím páteř, ochabnou břišní svaly, změnám podléhají i svaly pánevního dna. O celkové kondici ani nemluvě. Není divu, že ženy, které byly před těhotenstvím aktivní, chtějí svoji formu co nejdříve zpět. Jenže unáhlení se nemusí vyplatit. Naopak může prohloubit zdravotní potíže. Pokud totiž nemáte srovnané tělo, což ženy po devíti měsících těhotenství nemají, tak pro vás může znamenat například dříve samozřejmý běh velkou zátěž a spíš ublíží než pomůže. Trpět bude zejména páteř, která potřebuje oporu – to znamená mít zpevněné i břišní svalstvo. Navíc si žena musí zvykat na novou postavu, má jinde těžiště, než byla s bříškem zvyklá. S tím souvisí špatné držení těla.
Cvičení v šestinedělí
Cvičení v období šestinedělí hraje značnou roli. Organismus rychleji regeneruje a navíc cvičení zabraňuje poporodním obtížím, jako jsou například bolesti zad, problémy s udržením moči, sestup dělohy ap. Cílem cvičení je odstranit změny, které v těle ženy nastaly v průběhu těhotenství, při porodu a následně i v šestinedělí. Začít cvičit můžete již 12–24 hodin po porodu. Dnes již všechny porodnice upřednostňují včasné vstávání po porodu, a tak časnou mobilizaci šestinedělky. I když v tomto období není jednoduché přizpůsobit denní režim matce, na cvičení by si měla vyhradit alespoň chvilku, protože čím dříve začne, tím rychleji se její tělo bude zotavovat a navracet do stavu, který byl před těhotenstvím. První cvičení probíhají na odděleních šestinedělí pod vedením rehabilitačních pracovníků. Cvičit se začíná pozvolna, ne intenzivně, aby nedošlo k nepříjemné únavě. Nikdy by cvičení nemělo vyvolávat bolest. Před cvičením je nutné se vždy vymočit, lépe je cvičit po kojení, ne s plnými a těžkými prsy.

Cvičení je zaměřeno na:
pánevní dno

svaly pánevního dna bývají porodem poškozeny, proto zařazujeme cviky na jejich posílení, je možné cvičit, i když byl proveden nástřih hráze.

prsní svaly

posilováním a protahováním prsních svalů se podporuje laktace.

svaly dolních končetin

cvičením těchto svalů se povzbuzuje krevní oběh a tím následně zabraňuje vzniku trombů.

břišní svaly

posilují se pouze v případě, že nedošlo v průběhu těhotenství k tzv. diastáze (rozestupu přímých břišních svalů), pokud byste je v tomto případě posilovaly, došlo by k jejímu zhoršení; zpočátku je třeba posilovat pouze šikmé břišní svaly, posilování přímých svalů se zařazuje až po odeznění diastázy, s náročnějším posilováním břišních svalů se pokračuje až po šestinedělí.

zavinování dělohy

toto cvičení je možné provozovat hned po příchodu na oddělení šestinedělí tím, že si matka lehne na břicho a podloží si oblast žaludku.

Obecně lze říci, že oslabené svaly je třeba posílit a přetěžované uvolnit.
Výhodu mají matky, které byly aktivní, v dobré fyzické kondici a cvičily již v průběhu těhotenství. Pravidelným cvičením se rychleji vrátí i správné držení těla. Cvičení má nejen estetický vliv, kdy ochablé svaly se posílí a zpevní, ale v neposlední řadě i psychický účinek, cvičením se vyplaví řada hormonů (např. endorfiny), čímž se dosáhne lepší nálady a duševní pohody. Pokud žena kojí, tak není vhodné držet jakoukoliv dietu. Při cvičení a obecně v šestinedělí je vhodné vždy dodržovat pitný režim. Z hygienických důvodů je nevhodným sportem v období šestinedělí plavání.

 

Použitá literatura: L. Marková- Kniha o těhotenství a dítěti, Galén Praha 2009, www.vitalia.cz