HORMONY A JÓGA

05.01.2013 13:35

 

nejdůležitější hormony a jejich funkce v těle ženy:

 

ADRENALIN je produkován dření nadledvinek, je to stresový hormon, mobilizuje organismus

v (pozitivních) stresových situacích, uvede tělo do pohotovosti uvolňuje energetické rezervy z tukové tkáně.

KORTIZOL je produkován kůrou nadledvinek, je považován za původce tloušťky, brzdí záněty v těle, pomáhá přestát (negativní) stres, vyvolává chuť na sladké a tučné, je spoluzodpovědný za přibývání břišního tuku především v období přechodu.

INZULIN je produkován slinivkou břišní. Původce tloušťky č.1, reguluje hladinu krevního cukru.

ESTROGENY jsou produkovány vaječníky, tukovou tkání. Starají se o pohlavní vývoj žen v pubertě. Odpovídají za tvar postavy (přesýpací hodiny) a měsíční cyklus.

TESTOSTERON je produkován vaječníky, nadledvinkami. Vyvolává chuť na sex, ovlivňuje růst vlasů, svalstva a tvorbu břišního tuku (tvar jablka).

GESTAGENY jsou produkovány vaječníky. Další z původců tloušťky. Pomáhají udžet těhotenství. Jako neurotransmitery v mozku vyvolávají úzkost. Podporují vylučování vody.

TYROXIN a TRIJODTYROTIN jsou produkovány štítnou žlázou. Stimulují látkovou výměnu a tím ovlivňují metabolismus.

GRELIN hormon hladu. Je-li při dietě žaludek stále téměř prázdný, vylučuje žaludeční sliznice hormon grelin. Ten spouští chuť na sladké.

 

Jak velké břicho je zdravé?

Tuky uložené v oblasti břicha se liší od běžných tuků. Odborně se nazývají viscerální tuky a představují nebezpečí pro náš organismus. Na první pohled má více viscerálního tuku člověk s postavou tzv. jablka.

Ideální obvod pasu u žen je do 80 cm, 81-90 cm je nutné snížit váhu, nad 91 cm hrozí zdravotní komplikace.

 

Proč je viscerální tuk nebezpečný?

Viscerální tuk se chová jinak než běžný podkožní tuk. První problém je, že viscerální tuk „obtéká“ všechny důležité orgány pro trávení (tenké střevo, játra, slezinu, slinivku) a tím zpomaluje metabolismus a celkově zhoršuje látkovou výměnu. Druhým problémem je, že viscerální tuk je biochemicky aktivní a svými produkty otravuje celý organismus. Chová se jako žláza s vnitřní sekrecí a vypouští do těla smrtonosné látky způsobující chronické záněty, poškozující imunitní systém a způsobující rakovinu. Tuk obalující slinivku poškozuje inzulínové receptory, až vyvolá inzulínovou rezistenci, a tím vám stoupne hladina cukru v krvi.

 

Jak se zbavit viscerálního tuku?

Důležité je vědět, že na viscerální tuk dieta sama o sobe nestačí. Tím, že je zpomalený metabolismus, tak již nefungují běžné dietní postupy. Nápomocna je dieta s vysokým podílem proteinů a nízkým podílem sacharidů. Je však potřeba rozhýbat metabolismus a to nejde jinak než pohybem. Při redukci viscerálního tuku je pohyb to nejdůležitější. Nejlepší jsou aktivity jako rychlá chůze, plavání, kolečkové brusle, kolo. Skvěle funguje i jóga, kdy je dobré zaměřit cviky na trávicí systém.

Při „shazování“ viscerálního tuku je dobré nasadit přípravky, které mají detoxikační povahu a pak doplňky stravy s obsahem kyseliny linoleové. Tu najdete např. ve lněném oleji, dýňových semínkách nebo rybách.

 

Vhodné jógové pozice

 

HALÁSANA/pluh

 

- působí proti únavě a stresu

- stimuluje orgány v břišní dutině a štítnou žlázu

- podporuje trávení a činnost ledvin

 

KAPALABHÁTI

 

Technika kapalabháti se řadí jak mezi dechové techniky, tak mezi techniky očistné, neboť mimo jiné pročišťuje nos a čelní dutiny. V překladu znamená kapalabháti "zářící lebka". Název pramení z toho, že při jejím provádění si můžeme prostor dokonale očistit. Kapalabháti se někdy považuje za předstupeň k dechu bhastrika a skutečně by měla nácviku bhastriky předcházet.

 

Podstatou dechu je, že nádech je výrazně (alespoň 3x) delší než výdech. Výdech je krátký, prudký a aktivní, zatímco nádech je pozvolný, jemný a pasivní. Výdech vždy provádíme aktivním stáhnutím břišní stěny, nikoliv hrudníku. Při nádechu se volně nadechujeme do břicha.

 

Použitá literatura: Hormonální dieta, Dr. Detlef Pape, Dr. Beate Quadbeck, Anna Cavelius

                           www.prirodnilekarna.cz