Drišti a bandhy

03.04.2012 07:54

Drišti označuje směr pohledu. Může se zdát, že drišti představuje pohled ven, protože je fyzicky spojen s naším zrakem. Při praxi se necháváme často rozptylovat věcmi či děním kolem nás a drišti je jedním z prostředků, který nám pomáhá udržet soustředěnou mysl a plné uvědomění během naší praxe. Jde tedy ve skutečnosti spíše o pohled dovnitř. Snažme se udržet pozornost pouze na sobě samém, čímž se otevře prostor pro lepší vnímání našeho vnitřního prostoru. Pojem drišti označuje devět bodů nebo směrů, kam jogín upírá během cvičení zrak. Každé pozici náleží odpovídající drišti. Využívání drišti pomáhá rozvíjet uvědomování. Drišti prostřednictvím soustředěného pohledu odvádí mysl směrem potřebným pro danou ásanu. Tím se zlepšuje koncentrace a následně také ovládání mysli.

 

9 drišti

 

Nasagrai – špička nosu

Broomadhya (Ajna chakra) – mezi obočí

Nabi chakra– pupík

Hastagrai – ruka

Padhayoragrai – prsty u nohou

Parsva – do dálky vlevo

Parsva – do dálky vpravo

Angustha ma dyai - palce na rukou

Urdhva – nahoru k obloze

 

Dech, pohyb a drišti

Například, při pozdravech slunce jsou nádechy spojeny s pohyby nahoru a pohled směřuje do bodu mezi obočí. Toto drišti zdůrazňuje otevírání oblasti srdce. Výdechy jsou spojeny s pohyby dolů a pohled směřuje na špičku nosu. Toto drišti zdůrazňuje mula bandhu. Často se diskutuje drišti při provádění předklonů, kterým jsou prsty u nohou. Pokud se při tomto drišti příliš prohýbá krk, je lepší soustředit pohled na špičku nosu a zadní stranu krku více prodloužit, abychom z této oblasti odstranili napětí.

Princip pohledů

Velkou část naší pozornosti zaměstnává to, co vidíme. Bylo by zajímavé předvádět některé namáhavé ásany se zakrytýma očima a zjišťovat, kolik energie nám odvádějí oči a viditelný svět Za nepřítomností jakékoli vizuální informace, kterou by bylo možno dále zpracovávat, naše oči „relaxuji", a tudíž uvolňují energii, kterou můžeme využít k dosažní pozice. V podstatě se dá říci, že se zavázanýma očima v ásaně snáze vydržíme po delší dobu (pokud se ovšem při provádění cviku nemusíme spoléhat na vizuální informace, jako např. při rovnovážných pozicích). Jakmile je náš pohled při cvičení jógy lapen do pasti vnějšího, vizuálního světa - zaujme nás soused, zatržený nehet, co se děje venku za oknem - je to známka roztěkanosti a nedostatku vnitřního soustředění.

Anatomický aspekt

Drišti zahrnuje také anatomický aspekt. Ve většině předklonů v sedu kupříkladu hledíme na prsty u nohou, což nás podněcuje, abychom protáhli přední část těla víc, než kdybychom hleděli na pupek, což by nás svádělo k zakulacení zad. Pohled by měl zůstat poddajný a nezaujatý, jakoby netečný, nebo jako byste se dívali skrze daný předmět. Samotný úkon - dívat se na něco - nesmí být nařízením, které mysl ukládá očím, neboť úkolem drišti je pomáhat napětí uvolňovat, ne je vytvářet.

 

Bandhy

 

Bandha znamená něco uzavřít, zablokovat. Při provádění bandhy se vědomě zadržuje tok energie v určitých částech těla. Proto pak při jejím uvolnění proudí celým tělem energie mnohem více a silněji.

Jsou čtyři druhy bandh

 

múla bandha – stažení konečníku;

uddíjána bandha – zvedání bránice;

džalandhára bandha – uzávěr bradou;

mahá bandha – provedení všech tří bandh najednou.

 

Při provádění bandh se zpravidla zadržuje dech. Múla bandhu a džalandhára bandhu je možné provádět po nádechu i výdechu, zatímco uddíjána bandha a mahá bandha se cvičí jen se zádrží dechu po výdechu.

Účinky

Bandhy uzavírají a zastavují proudění krve. Po jejich uvolnění do dané části těla přitéká mnohem více čerstvé krve, zatímco staré a opotřebované buňky jsou odplavovány. Tak se posilují, obnovují a omlazují všechny orgány a zlepšuje se krevní oběh. Kromě toho působí bandhy i na mozková centra, na nádí a čakry. Dochází k pročištění energetických drah, k uvolnění bloků a k lepší výměně energie. Bandhy rozpouštějí stres a duševní neklid a navozují vnitřní harmonii a rovnováhu.

 

Použitá literatura: yogaindailylife.org, bio-life.cz