Diastáza- rozestup přímých břišních svalů

31.12.2011 19:00

V těhotenství se bříško zvětšuje velmi rychle a tak se přímé břišní svaly protahují a tím se tlumí jejich síla - ochabují.

Mezi levým a pravým břišním svalem je vaz-linea alba, která se napíná a rozestupuje. V tomto místě tedy vznikne slabina, která má za následek nedostatečnou fixaci správné polohy přímých břišních svalů.

Plán cvičení u diastázy

Důležité je dýchání, vystačíte si s cvikem v leže s pokrčenýma nohama "dechová vlna" - jde o uvědomělé dýchání, kdy se nadechujete do břicha a pak hrudníku, výdech je prvně z břícha  a potom z hrudníku. Nádechem se břicho vyklenuje a s výdechem jde dolů k podložce.
Necvičte žádné extrémní nádechy výdechy, spíš si ten pohyb uvědomujte, jde o cvičení bránice, která během těhotenství dostává zabrat
.

Základ je, že břicho se při nádechu vyklenuje a při výdechu se vrací zpět. Nádech je pasivní pohyb (bříško se vyklene protože bránice - hlavní dechový sval - zvětšuje objem hrudníku a stlačuje tak obsah dutiny břišní), kdežto výdech je aktivní, břišní svaly pracují a tedy se posilují.

Mám rozestup?

To, jestli vás rozestup postihl si můžete ověřit tak, že si lehnete na postel nebo na zem a s výdechem se pomalinku začnete zvedat do sedu - ne moc, jen aby začaly pracovat svaly, většinou stačí zvednout hlavu a ramena. Dívejte se pozorně na bříško. Pokud se vám na něm udělá jakási střecha (podélně od hrudní kosti dolů přes pupík se bříško zvedne víc, než po stranách, takže to vypadá jako "áčková" střecha domu, pak máte rozestup břišních svalů.

Velikost rozestupu

Velikost rozestupu je také možné zjistit: lehněte si do stejné polohy, jako když jste zjišťovaly, zda rozestup máte. Špičky prstů položte zhruba 4 cm pod nebo nad pupík. S výdechem pozvedněte hlavu a zároveň jemně tlačte špičky prstů proti bříšku. Ucítíte měkkou část bříška uprostřed (rozestup), ohraničenou tvrdší částí (svaly).

Na co dát pozor

V žádném případě není vhodné posilování přímého břišního svalu /sedy lehy apod./, to naopak diastázu zhoršuje. Vaše každodenní aktivity a péče o miminko vyžaduje zvedání, otáčení, ohýbání, nošení miminka v nosítku na břiše - to vše bohužel rozestup zhoršuje. Proto je při vstávání z postele nejlepší se převalit na bok a zdvihat se opřením o ruku, která je nahoře (dlaň položit na úroveň dolního ramene). Myslete na bříško vždy, když zvedáte něco těžšího, zvlášť svého drobka - zatněte bříško a vtáhněte pupík směrem k páteři a teprve pak se zvedejte a nejlépe z podřepu, nikoliv z předklonu.

 

Použitá literatura:www.modrykonik.cz, dvojcata.cz- Ivana Bohuslavová