Buďte svým středem

14.02.2012 10:53

 

Celý život Japonců je soustředěný okolo Hara - ducha, kterého si pěstuje každý, kdo zastává, anebo si chce zastat své místo v živote, společnosti. Hara je termín označující energetické místo lidského těla, lokalizované asi dva palce pod pupkem. Je to pevné, neotřesitelné jádro člověka, jehož síla je přímo úměrná sebejistotě a vnitřnímu pocitu jednotlivce. Práce s harou je nejlepší způsob, jak se naučit být prakticky neustále v klidu a pohodě. Každá rána, úlek, každá nepříjemná událost vnímáma přes haru a ne myslí „hlavou“, je pak jen další energie. I v bojových uměních má hara své neodmyslitelné místo. Kdo ztrácí svou rovnováhu, je slabý, nemůže účinně odrážet útoky, ani sám útočit. Abychom udrželi rovnováhu, musíme se soustředit na tělesné centrum, na naše těžiště - na Hara.

 

"Dříve než složíš soupeře na zem, musíš sám stát pevně na nohách". Čínské přísloví

Velmi praktický způsob, jak natrénovat vnímání do hary, je využít řevu třeba svého šéfa. Až na vás šéf začne řvát, představte si, jak obrovská energie proudící z jeho úst, je pomalu nasměrována do oblasti vaší hary, kousek pod pupík. A zkoušejte ten řev vnímat harou. Stane se malý zázrak: čím víc bude šéf řvát, tím víc vám dodá energie.

 

Čakry jsou podle hinduismu a dalších, často s hinduismem kulturně spřízněných myšlenkových proudů, energetická místa (centra) v těle popisovaná jako vír nebo kruh.

Haře odpovídá třetí čakra. Třetí čakra je sídlem emocí - hněvu, strachu, viny, žárlivosti, sobectví, nezdravých tužeb. Je přiřazena elementu ohně, což znamená teplo, energie, aktivita.Čakra přestavuje naše centrum síly. Tudy přijímáme sluneční energii, která kromě toho vyživuje éterické vibrační pole a tím dodává vitalitu také tělu fyzickému a udržuje ho. Třetí čakrou vstupujeme do aktivního vztahu ke třetím lidem. Je to oblast, ze které vychází z našeho těla emoční energie. Odtud, jsou řízeny sympatie a antipatie, schopnost trvalých vazeb a mezilidské vztahy.

S nedostatečnou funkcí třetí čakry se cítíte často bez odvahy a poraženi. Všude vidíte překážky, které se vám stavějí do cesty. V dětství ze strachu, abys neztratili uznání vychovatelů, rodičů, učitelů, jste potlačili své pocity a a spolkli jich víc, než jste dokázali zvládnout. V obtížných situacích máte houpavý strach v žaludku nebo jste nervózní, máte těkavé jednání. Neobvyklé zážitky vám přinášejí strach a neklid.

Relaxační cvičení na třetí čakru

Lehni si na záda v pohodlném oděvu a pokud je nezbytné něčím se přikryj, aby ti nebyla zima. Zavři oči, dýchej zhluboka a uvolni se. Prociťuj, jak jsou tvá chodidla, tvé nohy, tvá záda, tvé paže i hlava postupně víc a více horké a těžké a tvé svaly v obličeji se rovněž uvolňují. Představ si bílý slunný den, louku rozzářenou žlutými kvítky.Je tak horko, že cítíš, jak je zem pod tvými chodidly příjemně prohřátá. Nastavuješ tvář slunečním paprskům a necháváš se obklopit slunečním jasem.Postupně necháš tuto představu vyblednout. Procítíš všechny svoje svaly, zhluboka se nadechneš a otevřeš oči.

Použitá literatura: Praktická harmonizace čaker-Lilo Traun, Meditace-Vlastimil Marek, www.generalweld.cz

Zpracovala: Kateřina S.