Jóga strava a detoxikace

25.10.2011 09:31

Strava z pohledu jógy

Jóga doporučuje laktovegetariánskou stravu (tj. stravu založenou na obilninách, ovoci, zelenině a mléčných výrobcích, bez masa a vajec.) Dalším důležitým principem je učení o třech vlastnostech, gunách. Jógová filozofie rozeznává tři vlastnosti všech objektů nebo činností.Tyto tři vlastnosti, guny, se nazývají radžas, tamas a sattva. Radžas je vše co je aktivní, rychlé, prudké, dráždivé. Ve stravě je radžas ostré koření, sůl, káva, černý čaj, čokoláda. Tamas je vše, co je pomalé, líné, staré, slabé. Tamasická strava obsahuje maso, vejce, alkohol, sýr, jídlo z konzerv, chemické přísady.Tamasickou vlastnost získává také každé jídlo, které je staré, například z druhého dne. Ideální strava má sattvické vlastnosti. Sattva symbolizuje harmonii, vyváženost, soulad, přiměřenou aktivitu, soustředění. Strava dnešního člověka v západní společnosti je často velmi tamasická se značným obsahem radžasického elementu. Pro jogíny je nejvhodnější strava sattvická s určitým zastoupením radžasických vlastností. Ideální sattvická strava je čerstvé vegetariánské jídlo, složené hlavně z obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny.

Autentickou indickou vegetariánskou stravu můžete ochutnat zde: https://www.govindarestaurace.cz/govinda.html

Syrová strava

Jogín také uvádí, že je vhodný větší poměr konzumace syrové stravy - ovoce, salát, ořechy, klíčky a výhonky obilovin. Vaření jídla způsobí ztrátu jeho životní energie stejně jako jeho chutě a vůně. Používejte v malém množství ochucovadla jako je sůl a omáčky, které často způsobují mnoho problémů. Koření jsou jistě dobrou volbou a mohou pomoci trávení.

Teplota jídla

Jogíni uvádějí, že by jídlo nemělo být ani příliš horké, ani příliš teplé. Tvrdí, že velmi teplé nebo velmi studené jídlo nebo nápoje mohou ublížit krční tkáni. Moderní věda také souhlasí s konzumací jídla, které není ani příliš teplé nebo studené. Vystavujete tak trávicí ústrojí problémům.

Alkohol

Jogíni vůbec nepoužívají alkohol, jelikož souvisí se snižováním energetických vibrací těla. To překází původní záměr jógy, jejíž cvičení zvyšuje stupně vibrace a dále se nemůžete rozvíjet do vyšších úrovní. Alkohol nepříznivě působí na centrální nervovou soustavu a na mozek.

Jezte pomalu

Jogíni kladou důraz na pomalé jezení. Pevné jídlo bychom měli pít, tekuté jídlo jíst. To znamená, že by pevné jídlo mělo být velmi dobře rozkousáno a rozžvýkáno a polykat jako tekutou, jako bychom ho pili. Naopak tekutou stravu bychom měli přijímat pomalu, jako bychom ho jedli. Výhodou pomalého jezení je lepší trávení..

Zelenina, ovoce

Nesmírně hodnotná je zelenina a ta by neměla chybět při žádném jídle. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, syrová ve formě salátů, může být také naložená.

Když je zelenina vařená, tak by se neměla zcela uvařit, jen krátce povařit, neboť vařením se biologická hodnota snižuje. Velmi důležitá je každodenní konzumace dostatečného množství ovoce. Ovoce je nejlepší čerstvé. Pro mírné klimatické pásmo je lepší běžné ovoce, které zde roste, než dovážené tropické ovoce. Dobré je také ovoce sušené, hlavně v zimě. Mléko a mléčné výrobky jsou podle indické tradice velmi ceněny. Jejich zastoupení v jídelníčku by však mělo být přiměřené, jako doplněk či obohacení. Velmi vhodné a zdravé jsou ořechy a semínka. Ty lze jíst suché nebo je před

konzumací namočit. Zdravý je také med.

Koření

Velmi důležité postavení v jógové kuchyni má koření. Koření podporuje trávení a má i

léčivé vlastnosti. Léčebným použitím koření a jeho správnými kombinacemi se zabývá

ajurvéda- starobylý indický léčebný systém-věda o dlouhověkosti. Používání koření je věda a

umění zároveň. Mezi nejpoužívanější koření v ajurvédské kuchyni paří: kardamon se v Indii žvýká pro osvěžění dechu a zlepšení trávení, kurkuma- v ajurvédském lékařství se užívá jako diuretikum, čistí krev je protizánětlivá a povzbuzuje trávení, asofoetida  prevenceproti nadýmání a špatného trávení řecké seno- v Indii tato semínka jedí ženy spolu s nerafinovaným cukrem po porodu, aby si zpevnily páteř, obnovily tělesnou sílu a zvětšily tvorbu mléka koriandr- oleje v koriandrových semínkách pomáhají vstřebávat škrobovitá jídla a kořenovou zeleninu. Výborně se hodí k bramborům

BIO, roční období, klimatické pásmo

Všechny potraviny by měly být co nejpřirozenější, pokud možno z chemicky

nehnojených surovin a bez chemických přísad. Nejlepší je proto doma vypěstovaná zelenina

nebo potraviny, které jsou produkty ekologického zemědělství. Velmi svému zdraví

prospějeme, když budeme respektovat roční období a klimatické pásmo, v kterém žijeme. V

létě má být strava lehčí, s větším podílem ovoce a syrové zeleniny. V zimě je dobré jíst stravu

hutnější, s větším podílem obilovin a luštěnin. Při výběru surovin je vhodné upřednostňovat ty

druhy ovoce a zeleniny, které rostou u nás mírném pásmu.

Jez do polosyta, pij do polopita

Jíst sattvicky však zároveň znamená jíst přiměřené množství. Pokud se člověk přejí, ať

je jídlo sebelepší, čerstvé a zdravé, tak výsledkem je únava a otupělost. Proto staré české

přísloví "Jez do polosyta, pij do polopita" platí pro jógovou stravu v plné míře.

Kdy jíst?

V každém případě však není vhodné jíst příliš brzy ráno a pozdě večer. Ideální

je, když sníme poslední jídlo před 18. hodinou.

Žvýkat!

Všichni již ze školy víme, že potravu je třeba správně kousat a žvýkat, kolik z nás to

však opravdu dělá. Jogíni žvýkají potravu, tak dlouho, až se stane jídlo v ústech zcela tekuté .

Pak je teprve spolknou. Dobře rozžvýkaná potrava je z poloviny zažita a nezatěžuje žaludek

ani střeva. Proto se doporučuje pečlivě žvýkat každé sousto, až se téměř v ústech rozpustí.

Způsob, jakým jíme

Klidným soustředěním na jídlo a důsledným rozžvýkáním každého sousta umožníme naší trávicí soustavě vše dobře strávit a přijmout všechny živiny. Dosáhneme tím většího pocitu nasycení a uspokojení z jídla, než když jídlo sníme rychle a nesoustředěně.

Zásady pročišťování organismu

Velký význam pro detoxikaci organismu má voda. Voda tvoří 60 % našeho organismu, je nepostradatelná pro chemické procesy v organismu a je důležitým rozpouštědlem. Zvýšený příjem čisté, neperlivé vody pomáhá odstraňovat přes ledviny toxické látky z organismu. Příjem tekutin byste měli zvyšovat postupně. Pokud běžně pijete velmi málo a náhle byste zvýšili příjem vody více než o litr, mohlo by to být zátěží pro vaše ledviny a krevní oběh. Je třeba též během detoxikace omezit nápoje, které z těla vodu odvádějí - kofeinové nápoje a alkohol.

Hlavními detoxikačními orgány organismu jsou ledviny, játra, střeva a kůže. Proto často při zahájení očisty dochází k zvýšené produkci moče (může mít i jinou barvu a zápach), stolice (vyskytují se i průjmy), k objevení vyrážek na kůži (zejména u lidí, kteří mají konstituční predispozici k čistění přes kůži či mají oslabená játra či ledviny). Další průvodní projevy detoxikace mohou být únava, zapáchající pot,výtok, rýma,zvýšená teplota, bolest hlavy. Tyto potíže většinou bývají přechodné a pokud máte jakékoliv pochybnosti o jejich příčině, měli byste se poradit s odborníkem.

Během pročišťování organismu je žádoucí organismus dále nezanášet. Vynechání nebo alespoň omezení konzumace uzenin, červeného masa, bílého pečiva, mléčných výrobků, cukru, sladkostí, příliš slaných jídel, konzerv, nadměrného množství soli, instantních výrobků, alkoholu, kávy, černého čaje, kupovaných džusů a slazených nápojů je ku prospěchu celého očistného procesu.

Detoxikace organismu vyžaduje určitý čas. Čím více a čím déle se člověk zanášel, tím déle bude trvat než se pročistí. Uvádí se přibližné orientační pravidlo, že kolik let je člověku, tolik měsíců je potřeba se pročišťovat. To samozřejmě neznamená, že byste měli několik měsíců držet půst či si dělat pravidelně klystýry. Metody a prostředky je vhodné střídat. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

Krije

1. néti - pročišťování nosu
2. dhautí- pročišťování jícnu a žaludku
3. naulí- vlnění břišními svaly
4. basti- úplná očista střev
5. kapalabhati- pročištění čelních dutin
6. traták- koncentrace na bod nebo na plamen svíčky

 

Basti

Praksalana

Pozor: praksalana  se nemá provádět ve věku do 15 let, v době těhotenství, při velkých žlučových a ledvinových kamenech, těžké cukrovce, při vysokém krevním tlaku,poruše jater či ledvin, akutním onemocněním trávicího traktu

Série cviků postupně otvírá jednotlivé svěrače v gastrointestinálním traktu, stimulují a uvolňují jednotlivé svěrače pomocí jemného tlaku vody a tím navrací jejich přirozenou funkci

https://www.youtube.com/watch?v=ZC7_ysKphL0

Postup

den před očistou praksalana, pamatujte na den bez masitých pokrmů, možno zařadit i jednodenní očistný půst. Ráno na lačno 2l slané vody /1-1,5 lžičky na litr/ vypít v rychlém sledu 2 sklenice a provézt následujících pět cviků každý 8x. V pozici ve stoji vždy začínáme přetočením doleva. V pozici v kleče pokrčujeme vždy jako první pravou nohu.Potom vypít další dvě sklenice vody a opět série cviků. Po třetím kole by se mělo dostavit nucení na stolici. Pokud se tak nestane, opět série cviků, nepijte však již vodu. Vyčkejte na toaletě, dokud tlak vody nevypudí stolici ven. Můžete mít i zvýšený pocit močení. Po celé technice cca 2 hodinový odpočinek, ale ne usnout.

Praksalanu byste měli provádět čtyřikrát do roka, vždy v době změny ročního období, protože tehdy se mění i naše biorytmy. Minimálně byste ji však měli absolvovat dvakrát ročně: na podzim v době od poloviny října do začátku listopadu a pak na jaře od poloviny března do počátku dubna.

Asány

Matsejandrova- játra,slezina,snižuje objem břicha

Orel- celulitida,nadměrný tuk na stehnech

Luk- upravuje trávení, snižuje množství tuku v oblasti břicha a střední části zad

 

Strava po očistném dnu

joga doporučuje tzv. khičrí, které je dobré jíst jako jediné jídlo v průběhu dne.

Připrava khičrí: Smíchejte 2 šálky rýže basmati, 3/4 šálku loupané žluté čočky, 1/2 čajové lžičky kurkumy (žluté práškové koření), 1/2 čajové lžičky mletého koriandru, 1/2 čajové lžičky mletého římského kmínu a špetku soli. Směs nechte vařit v trojnásobném množství vody. Ke konci vaření vmíchejte do směsi máslo nebo ghí (přepuštěné máslo) v dávce 1 polévková lžíce na 1 talíř khičrí.

Dieta:

V následujících týdnech jezte jen lehce stravitelné pokrmy, neboť střeva jsou po této kriji velmi citlivá. Sedm dní byste neměli jíst sýry ani mléko, syrové ovoce a zeleninu a pít černý čaj a kávu. Dvacet dní se vyvarujte nadýmavých potravin, jako jsou fazole, květák nebo zelí, a také česneku, cibule, ostrého koření a nápojů obsahujících oxid uhličitý.

Byliny a doplňky stravy

Kopřiva dvoudomá

Snad nejznámější bylina léčitelství, je pro své účinky často využívána. Především mladé rostliny jsou plné vitaminů a minerálních látek (vitaminy B1, B6, A, C, betakaroten, železo, vápník). Vhodná je ve formě čaje, do polévek, nádivek a na přípravu omáček.
Kopřiva čistí organizmus, odvodňuje a působí na lymfu.

Pampeliška lékařská

je neodmyslitelnou součástí jarních očistných kúr. Mladé lístky se konzumují čerstvé třeba přidáním do salátů. Připravený čaj má nahořklou chuť. Obsahuje vitaminy A, B, C, betakaroten, křemík, draslík a vápník. Působí protizánětlivě, čistí organizmus, stimuluje játra a žluč.

Ostropestřec mariánský

ostropestřec je známý jeho schopností chránit játra. Chrání je před toxikací škodlivými látkami obsaženými v potravě. Používá se tedy zejména k léčbě chorob jater, jako je zánět nebo cirhóza, ale i proti žlučovým kamenům. Je velmi vhodný ke zmírnění následků poškození alkoholem, nebo na onemocnění jakým je psoriáza

Aloe vera

obsahuje velmi cenné enzymy, pryskyřice, vitamíny a mnohé další látky. Aloe vera slouží k pročištění organismu od škodlivých látek

 

Mudra

 

Detoxikační mudra

Oběma rukama: položte palec na vnitřní hranu třetího článku prsteníčku. Při nádechu zatlačte palce proti prsteníčkům, s výdechem povolte.

Použitá literatura:

Očistné jogínské techniky- Donald Simon/ Ian Makowski

Omládněte s jógou za 2x 7 dní- André van Lysebeth

Ájurvéda, léčivá kuchyně- Harish Johari

Zpracovala: Kateřina S.