Drahé kameny a jejich vlastnosti

18.05.2012 09:02

Podle staroindické filozofie má všechno, co roste, duši, individuální život. Tedy i kameny. Říká se, že kameny mají rády, když je člověk hladí.

 

Drahé kameny doprovázejí člověka již od jeho vzniku. Už v dávných dobách jim lidé přisuzovali magickou moc. Ve starém Egyptě používali kameny hlavně ve šperkařství. Mistrovství egyptských šperkařů, kteří přímo mistrovsky zdobili svá díla barevnými kameny nebylo nikdy překonáno. Egypťané věřili, že šperky nemají pouze význam dekorativní, ale obzvlášť jsou-li v nich zasazeny kameny, i magický. Oblíbený šperk se často stával amuletem. Lidé věřili, že kameny mají vliv na jejich zdraví, štěstí, osud a celý život. Proto byl velký zájem o vzácné kameny, které je zdobily. Byla to nejen touha po kráse, ale i přání pozitivně ovlivnit svůj osud. Výzkumy magických, mystických a léčivých vlastností drahých kamenů byly započaty již před tisíciletími. Prováděli je chaldejští mágové, staroegyptští kněží a čínští astrologové. Významnou měrou k těmto znalostem přispěli i středověcí alchymisté. Někomu se mohou tato tvrzení zdát bájná, dodnes však drahé kameny využívají afričtí šamani, Indiáni, Tibeťané pro léčbu nejrůznějších nemocí. I výzkumy v zahraničí ukázaly, že drahokamy a polodrahokamy ovlivňují psychiku a mohou mít vliv na naše zdraví.

Proto se o ně zvýšil zájem i dnes.

 

Achát pro dlouhověkost
Achát je složen z vrstviček jemného vláknitého křemene a chalcedonu, které mají různou poréznost, a proto se hodí k barvení. Umění barvit acháty znali již staří Řekové a Římané. Byl to totiž nejoblíbenější kámen ve starověku. Používal se k výrobě drobných ozdobných předmětů, pečetidel a vsazoval se do šperků. U nás byl mimořádný zájem o acháty za vlády Rudolfa II. Acháty se nejčastěji barví na černo, zeleno, hnědo, černohnědo, žluto a modro. Achát je kámen přinášející přátelství a štěstí. Bývá talismanem umělců, protože jim prý pomáhá k dosažení cílů. Odstraňuje vnitřní neklid a apatii. Chrání před nemocemi a přináší dlouhověkost. Posiluje funkci jednotlivých vnitřních orgánů a čistí tělo od toxinů.

Akvamarín – kámen pro štěstí
Akvamarín má světle modrou, modrou nebo modrozelenou barvu. Nejvíce ceněná je ta sytě modrá. Ve starověku byl akvamarín nazýván kamenem štěstí a pohody. Tento kámen je velmi křehký a citlivý na náraz. Akvamarín působí na svěžest pleti. Pozitivně ovlivňuje přátelské vztahy a chrání čistotu duše. Dále čistí krev a posiluje srdeční činnost. Pomáhá při bolestech zubů a očních slabostech.


Amazonit na práci s energií
Amazonit má zelenou až modrozelenou barvu. Název tohoto kamene je odvozen podle řeky Amazonky, v níž byl poprvé nalezen. V obchodě se používá i označení amazonský kámen. Tento kámen je velmi citlivý na náraz. Amazonit se považuje za kámen ženského principu jin. Starcům prý navrací mladistvé rysy, zpružuje kůži a dodává životodárnou energii. Naopak tlumí přebytek energie.


Ametyst ve znamení dobré nálady
Ametyst má bledě až tmavě fialovou barvu. Je to nejžádanější a nejkrásnější odrůda křemene. Nejvíce se cenní ta tmavě fialová. Jeho název je odvozen z řeckého slova amethystos a pravděpodobně znamená střízlivý. Kdysi se totiž věřilo, že chrání nositele před opilstvím, a proto se víno pilo z pohárů broušených z ametystu. Přisuzovaly se mu i jiné nadpřirozené síly – například to, že je nositelem štěstí, touhy po domově a že chrání před černou magií. Ametyst je duchově laděný kámen. Nosili je především králové a církevní hodnostáři. Podporuje dobrou náladu a když si ho dotyčný dá pod polštář, tak bude mít prý krásné sny. Přináší zdraví, velkorysost, věrnost. Podporuje koncentraci a zabraňuje výbuchům hněvu. Příznivě působí na milostné vztahy. Je vhodný pro meditace. Ženy si jím dříve vyhlazovaly vrásky a odstraňovaly pihy. Podporuje imunitní systém a odstraňuje toxiny z těla.


Avanturín na podporu osobního růstu
Avanturám má zelenou, zlatohnědou třpytivou barvu. Název je odvozen z italského a ventura, které znamená náhodou. Kolem roku 1700 se náhodně podařilo vyrobit sklo, které dalo podobně vypadajícímu nerostu jméno. Avanturám je kusový křemen, který je hojně prostoupen šupinkami slídy a hematitu. Vyniká silným třpytem. Tento kámen je velmi oblíben v jihovýchodní Asii. V Číně se nazývá císařský kámen Yu. Avanturám je kamenem osobního růstu. Pomáhá překonat strasti, které život přináší, včetně různých nemocí. Přináší štěstí a přátelství. Pomáhá při očních potížích, nemocích kůže a padání vlasů.

Citrín pro celkovou vitalitu
Citrín má světle žlutou až zlatohnědou barvu. Jeho název je odvozen z barvy kamene, která je citronově žlutá až zlatohnědá. Citrín je nejdražší odrůda křemene. Vyskytuje se velmi zřídka. Citrín dodává starším lidem vitalitu a energii. Dále chrání před negativními účinky záření, pomáhá při depresi, nervozitě a únavě.

Granát na rozvoj intelektu
Granát má krásnou červenou barvu. Je to skupina zbarvených křemičitanů. Název granát je odvozen z latinského slova granum, což znamená v překladu zrno, neboť tyto kameny se velmi často vyskytují v podobě zaokrouhlených zrn. Český granát a šperky z něj zhotovené jsou známy již ze 16. století. Byl to vždycky kámen lidových vrstev a zdobily se sním spony, knoflíky, hřebeny do vlasů, stuhy a čepce lidových krojů. Dříve se věřilo, že chrání před uhranutím, a tak naše babičky a prababičky nosily na krku často šňůry korálů z červených českých granátů. Granát pomáhá při rozvoji intelektu. Rozvíjí schopnost učení cizích jazyků a zálibu v hudbě. Podporuje fantazii a meditace. Upravuje hormonální a sexuální poruchy. Pomáhá při nemocech krve, srdce, zánětech a křečových žilách.

Chalcedon upevňuje přátelství
Chalcedon má bílošedou až namodralou barvu. Jeho název vznikl podle naleziště u zaniklého města Kalchidonu v Malé Asii. Chalcedony jsou skrytě krystalické odrůdy křemene. Je to kámen přátelství, duševní rovnováhy, štěstí a inspirace. Usnadňuje porod, zmírňuje žlučníkové koliky, sklerózu. Celkově posiluje organismus. Pomáhá i při problémech s vlasy.

Jantar při nachlazení
Jantar má více barev od světložluté až hnědé přes červenou, někdy je bezbarvý či mléčně bílý, modrý, černý, nazelenalý. Jantar je zkamenělá pryskyřice jehličnatých stromů, které rostly především v třetihorách před padesáti milióny lety, například v oblasti kolem dnešního Baltského moře. Odborný mezinárodní název jantaru je sukcinit. Modrý jantar pochází ze Sicílie, modravě fluoreskuje. Zvlášť ceněný je jantar s uzavřenými organismy, například hmyzem. Jantar přináší pocit spokojenosti, vitalitu, posiluje vzájemné kontakty, tříbí myšlenky a odstraňuje psychické bloky a úzkosti. Z jantaru se v homeopatickém ředění dělá tinktura, která pomáhá při zánětech plic, nachlazeních a různých oslabeních, třeba srdečního svalu. Stačí ho nosit na řetízku na krku.

Jaspis chrání před úzkostmi
Jaspis má všechny barevné odstíny, většinou je pruhovaný nebo skvrnitý. Název pochází z řeckého slova, které lze přeložit jako kropenatý kámen. Ve starověku se za jaspis považovaly zcela jiné kameny, zejména ty co měly zelenou barvu. Jaspis je směs chalcedonu, křemene a opálu. Nejvíce se cení červená, zelená a žlutá odrůda. Jaspis chrání před těžkými sny úzkostmi. Pomáhá při ženských chorobách, zastavuje krvácení a navrací chuť k jídlu.

 

Karneol – kámen krve
Karneol je neprůhledná odrůda chalcedonu, která má červenou až červenohnědou barvu. Nejkvalitnější odrůdy se těží v Indii. Název tohoto kamene je odvozen z latinského slova carneus, což v překladu znamená masový. Karneol byl odedávna pokládán za kámen krve. Zastavuje krvácení, snižuje horečku, tiší rozbouřenou krev, uklidňuje organismus a odstraňuje stres. Mužům dodává jejich sílu, vzbuzuje lásku a sympatie. V minulosti se hojně používal při milostné magii. Dále pomáhá při očních potížích, neurózách, depresích a zažívání. Podporuje funkci střev, ledvin a sleziny. Je to kámen harmonie a meditace. Je vhodný pro spojení se zemí a zakořenění se v těle. Legenda praví, že karneol k ženě přitahuje srdce ctitelů.

 

Lávový kámen pro ochranu

Lávový kámen je silným ochranným amuletem. Zasvěcený léčení a uzdravení. Pomáhá odrážet fyzické i psychické útoky a navrací je zpět k původci.

 

Tyrkys k nalezení klidu

Tyrkys je ochranný, silný léčivý kámen. Kámen štěstí, amulet cestovatelů. Vhodný pro meditace, zvyšuje intuici, dodává sílu, podporuje kreativitu, brání sebepoškozování, přináší vnitřní klid, působí proti depresi, strachu a stavech vyčerpání. Podporuje romantickou lásku. Majiteli přináší radost a bohatství, zaručuje spolehlivost a přátelství.

 

Lapis Lazuli proti stresu

Lapis Lazuli přináší klid a mír. Působí proti depresi a rychle odstraňuje stres. Ochranný kámen, hlavně pro děti. Dodává odvahu, přináší soucit, poctivost a čestnost. Odstraňuje potíže s komunikací, učí naslouchání druhým. Podporuje kreativitu, zesiluje myšlenky a vnáší do nich jasný pohled. Upevňuje vztahy, odstraňuje krutost a strádání.

 

Korál, kámen moudrosti

Korál je silným ochranným kamenem (kosterním pozůstatkem). Chrání před nehodami, projevy násilí, otravou, lupiči, posedlostí a neplodností (především u žen). Korál pochází ze dvou řeckých slov "dcera moře". Způsobuje u svého majitele vnitřní změny. Vyhání pošetilost, nervozitu, strach, depresi, vražedné myšlenky, paniku a noční můry. Dodává rozumu, prozíravosti, odvahy a moudrosti. Vyvolává klidný spánek a zahání rozrušující sny. Je-li věnován dítěti jako dar, zajistí jeho budoucí zdraví. Nemluvňata nosí korálový přívěsek k utišení bolesti při prořezávání zoubků. Též zajišťuje dítěti silnou ochranu. Přitahuje lásku a štěstí.

 

Použitá literatura: RnDr. Vítěslav Kotvík, Harish Johari- Léčivá síla drahokamů